Driv ett eget företag på bästa sätt

Att driva ett eget företag innebär att man tar sin kompetens och försöker skapa ett eget, lönsamt, område inom detta. Är man exempelvis snickare och efter några år på ett större företag inser att man skapat ett stort kundunderlag, att man lärt sig yrket från grunden och känner att det skulle vara mer lönsamt att fortsätta på egen hand – ja, då är det bara att registrera ett företag och köra igång. Svårare än så är det inte i teorin, i praktiken blir det dock lite värre och detta beror på att det tillkommer lite andra saker som man kanske inte tänkt sig från början. Här handlar det mestadels om pappersarbete av varierande slag; redovisning, bokföring, skatter, arbetsgivaravgifter och andra saker som man – i det här fallet snickare – kan har svårt att klara av då man, helt enkelt, saknar utbildning för det. Detta är också lätt att förklara – är man snickare och startar ett företag inom detta så är det ju också primärt detta man vill syssla med, eller hur?

Tyvärr har det visat sig att många i och med detta helt struntar i allt som har med pappersarbete att göra istället för att ta hjälp av de som kan saker som exempelvis redovisning, bokföring och olika skattesatser. Det man riskerar i och med att man struntar i det är faktiskt höga böter och till och med fängelse och detta är något som många bittert fått erfara. Det man ska tänka på här är att man kan driva sitt eget företag och istället för att fuska – medvetet eller inte – med sin redovisning faktiskt kan exempelvis anlita en redovisningsbyrå för detta ändamål och här ska man även veta att detta inte är särskilt dyrt.

Denna kostnad ska dessutom ställas mot det man riskerar om man inte sköter det – som vi sa, i vissa fall fängelse – och gör man det så ska man ju snarare se summan man betalar som en investering.

Tänk igenom innan du kör igång

Vad ska man då mer tänka på då man startar eget? Ja, framförallt ska man se till att de tjänster man erbjuder verkligen fyller en funktion och behövs i den staden man bor. De frågor man måste ställa sig – ärligt och uppriktigt – är alltså; behöver folk mina tjänster och i vilken omfattning? Bor man i en stad där det finns många snickare, är då verkligen ytterligare ett företag det som behövs?

Här gäller det att vara ärlig mot sig själv och verkligen tänka igenom hur man på bästa sätt kan bli lönsam. Målar man porslinskatter så kanske detta inte är något som tilltalar andra – hur duktig man än är och hur bra dessa porslinskatter än må vara. I sådana fall måste man se till att kanske se detta som en hobby och inte som ett heltidsjobb – förvisso ett lönsamt sådant om man säljer några stycken per månad. Det handlar alltså om efterfrågan då man står inför att starta eget – oavsett bransch och att man verkligen är ärlig mot sig själv. Annars finns alltid risken att man går i konkurs efter bara några månader.