Många bolagsägare tycker det är mycket genant att behöva gå i konkurs. Men samtidigt kan det leda till en nystart om bolaget gör sig av med olönsamma verksamheter och blir av med skulderna.
När bolaget går i konkurs, försvinner det. Det likvideras, upphör att finnas till. Det låter drastiskt, men det organisationsnummer man har haft är passé. Förr i världen slängde man alla trycksaker som det stod fel uppgifter på. Så startade man upp igen, men med nytt organisationsnummer, ny logotype och ordet ”Nya” framför firmanamnet. För en konkurs behöver inte alls innebära slutet för verksamheten.
När vinsten uteblir
Ett företag ska ha varaktighet och vinstsyfte, och det är säkert den goda intentionen när firman startas. Men ibland händer det konstiga saker som man inte rår på. Marknaden viker, leverantörer luras, reklamationer äter upp hela vinsten och leverantörsskulderna är skyhöga. Kanske har man köpt på sig en maskin som var ett måndagsexemplar eller så har man förköpt sig på något annat sätt.
När vinsten och betalningsförmågan uteblir kan man välja att gå i konkurs. Tingsrätten utser en konkursförvaltare, det vill säga en advokat som beslutar om hur de medel som finns kvar i bolaget ska fördelas. Har du personal kan den beröras av den statliga lönegarantin, och då är det svenska staten som tryggar lönen för de anställda och länsstyrelsen som betalar ut pengarna. När bolaget är borta, försvinner också skulderna, och det innebär att en företagsrekonstruktion kan göras utan gamla leverantörsskulder. En fräsch nystart blir det.